Echtscheiding en het verkopen van uw huis

Echtscheiding en het verkopen van uw huis

Een echtscheiding is een treurige gebeurtenis. Wat de oorzaak van uw scheiding ook is: u laat een bestaan achter en moet opnieuw beginnen. Heeft u samen een koophuis, dan is dat een heel belangrijk onderdeel van dat bestaan. Veel stellen die gaan scheiden, vragen zich dan ook af: wat moeten we met ons huis doen?

Gemeenschap van goederen of huwelijkse voorwaarden
Het maakt bij de verdeling van uw bezittingen – waaronder de echtelijke woning – veel uit of u getrouwd bent in gemeenschap van goederen of onder huwelijkse voorwaarden. Bij gemeenschap van goederen is het simpel: dan krijgt ieder de helft. Dus ook van de overwaarde of restschuld van het huis. Bij een huwelijk op huwelijkse voorwaarden heeft u samen bepaald welk bezit wel of niet gemeenschappelijk is. In veel gevallen is de woning wel gemeenschappelijk. Maar als dat niet zo is, kan een ingewikkelde situatie ontstaan. Is de woning bijvoorbeeld van u, maar is die meer waard geworden dankzij gezamenlijke investering, dan moet die overwaarde verdeeld worden. Deze waardestijging valt dan namelijk onder het vermogen dat tijdens het huwelijk samen is opgebouwd.

Uitkopen of verkopen
Heeft u of uw partner genoeg geld om de hypotheek alleen te betalen én om de eventuele overwaarde van het huis aan de vertrekkende partner te betalen? Dan kan één van beiden in het huis blijven wonen en de ex-partner uitkopen. Is dat geld er niet, dan zal het huis verkocht moeten worden en moeten de waarde, winst en eventuele schulden ervan verdeeld worden.

Verkoop woning
Wanneer blijkt dat zowel u als uw ex-partner de woning niet zelfstandig op naam kan krijgen, dan is verkoop de enige optie. De woning blijft dan echter tot het moment van verkoop nog een tijdje op beide namen staan. Nadeel is daardoor dat u nog altijd niet helemaal losraakt van elkaar, terwijl u het liefst zo snel mogelijk een streep onder het huwelijk én de afwikkeling van de woning wilt zetten. Daarom is het belangrijk om snel te handelen. Door uw woning te verkopen aan Garant Vastgoed kan uw woning binnen korte tijd verkocht zijn en kunt u beide beginnen aan uw nieuwe leven.

Binnen twee dagen een eerste bod
Wanneer u uw woning aanmeldt bij Garant Vastgoed, dan doen wij u binnen twee dagen een eerste bod. Staat dit bod u aan, dan taxeert een onafhankelijke taxateur de woning en doen we u ons definitieve bod. Komen we tot een overeenkomst, dan is uw woning zonder ontbindende voorwaarden verkocht. Zo kunt u beiden snel beginnen met een nieuwe start! Meld dus vandaag uw woning nog aan.

Bron: echtscheiding-wijzer.nl

In 5 stappen uw woning verkopen

 • Woning aanmelden

  Vrijblijvend én kosteloos meldt u uw woning aan.
 • Binnen 48 uur
  een reactie

  Binnen twee werkdagen een reactie of direct een bod.
 • Inplannen van
  een bezichtiging

  Komt ons bod overeen? Dan plannen we een afspraak in.
 • Definitief bod

  Na de bezichtiging volgt het definitieve bod.
 • Officiële koopakte

  U ontvangt een officiële koopakte.
 • Gefeliciteerd! Uw
  huis is verkocht.