Over de huizenmarkt

Verwachting: waardedaling woningen, minder vraag naar huizen

De continue opwaartse lijn waarin de Nederlandse huizenmarkt tot voor kort zat, lijkt gestuit te zijn door het coronavirus en de crisis die dit tot gevolg heeft. ABN AMRO verwacht dat tot en met 2021 het Nederlandse vastgoed met 3,5% in waarde gaat dalen. 

Minder vraag, meer aanbod

De vraag naar woningen was de afgelopen jaren groot, het aanbod was klein. Dat had een positief effect op de prijs én op de doorlooptijd van de verkoop. Die trend lijkt echter te veranderen. Uit onderzoek blijkt dat sinds de start van de coronacrisis in maart meer woningen op de markt zijn gekomen dan in dezelfde periode vorig jaar. Vooral in Utrecht en Amsterdam was deze stijging in aanbod merkbaar. Dat lijkt op dit moment nog niet te resulteren in lagere verkoopprijzen, maar economen verwachten wel dat dit het uiteindelijke gevolg zal zijn. 

Lastiger hypotheek krijgen

Daar komt bij dat veel kopers wellicht nu even de kat uit de boom kijken, zeker wanneer ze in onzekerheid verkeren over het behoud van hun baan. Ook banken zijn inmiddels voorzichtiger geworden. Sinds april stellen banken aan mensen die op basis van een intentieverklaring van hun werkgever een hypotheek willen aanvragen, extra vragen. Bijvoorbeeld of er door de werkgever staatssteun is aangevraagd om de gevolgen van de coronacrisis op te kunnen vangen. Dat maakt het voor kopers wat moeilijker om een hypotheek te krijgen, waardoor het voor verkopers lastiger wordt om een woning te verkopen. De consequentie: prijsdalingen. 

Kies voor zekerheid bij verkoop woning

Nu een woning verkopen betekent dus het risico nemen op een langere verkooptijd, meer onzekerheid over het financieel voorbehoud van de koper en - in het slechtste geval - een lagere verkoopprijs. Wilt u dit voorkomen? Verkoop uw woning dan eenvoudig aan Garant-Vastgoed. Wij hanteren geen voorbehoud van financiering, dus verkocht is ook écht verkocht. En snel ook, want als u dat wilt, kunnen we al binnen enkele weken bij de notaris zitten. Benieuwd naar de mogelijkheden? Neem contact met ons op of meld uw woning meteen vrijblijvend bij ons aan.