Over de huizenmarkt

Huizenprijs lijkt te dalen, goed moment voor verkoop

De gemiddelde prijs van verkochte huizen in Amsterdam is opnieuw gedaald. Daarmee zal ook in de rest van Nederland binnen afzienbare tijd een daling van de huizenprijs te zien zijn.  Dit heeft hoogleraar housing systems aan de TU Delft Peter Boelhouwer geconcludeerd aan de hand van cijfers van makelaarsvereniging NVM. “Een goed moment om te verkopen.”
 

Uit de cijfers van makelaarsvereniging NVM blijkt dat de prijzen van verkochte woningen in Amsterdam afgelopen kwartaal vier procent lager waren dan in hetzelfde kwartaal in 2018. Volgens Peter Boelhouwer is dit niet een teken dat Amsterdamse huizen goedkoper worden. “Er zijn meer goedkope woningen verkocht en minder dure dan vorig jaar, bijvoorbeeld doordat men naar de goedkopere buitenwijken of omliggende steden vertrekt. Wel staan de huizen steeds langer te koop waardoor een nieuw evenwicht ontstaat.”

Nederland volgt Amsterdam

Volgens Boelhouwer is deze daling binnen anderhalf tot twee jaar ook in de rest van Nederland te zien, waardoor de huizenprijzen zullen stabiliseren. Amsterdam en andere grote steden lopen namelijk altijd iets voor op de rest het land: de prijzen gaan er eerder omhoog, maar ook weer eerder omlaag. Volgens NVM-voorzitter Ger Jaarsma is dit daarom een goed moment om uw huis te verkopen, wat ook weer onderbouwd wordt door de verkoopcijfers: afgelopen kwartaal wisselden in heel Nederland bijna veertigduizend woningen van eigenaar, twee procent meer dan vorig jaar.

Goed moment voor verkoop

Jaarsma: “Het is goed nieuws dat er veel nieuw woningaanbod op de markt komt, zeker wanneer dat in regio’s gebeurt waar de krapte op de markt erg groot is. Steeds meer verkopers zien dat het nu een goed moment is om hun woning te koop te zetten.” Wel ligt er volgens hoogleraar Boelhouwer een risico op de loer doordat veel huizen in Amsterdam door beleggers zijn gekocht. “Als zij angstig worden en hun panden gaan verkopen, kan de prijs snel gaan dalen. Daardoor kun je in een negatieve spiraal terecht komen. Maar voorlopig verwachten we dat de huizenprijzen nog met enkele procenten per jaar zullen blijven groeien.”

Snel uw woning verkopen

Zoals gezegd lijkt dit de ideale periode om uw woning te verkopen. Als u daarnaast ook snel van uw huis af moet, helpt Garant Vastgoed u graag. Bij ons ontvangt u binnen 48 uur een reactie of bod waarna we uw woning kunnen kopen. Meer weten? Neem dan contact met ons op!

Bron: RTL nieuws

Ook interessant voor u