Verwachting: huizenprijzen gaan dalen

De verwachting is dat de huizenprijzen gaan dalen. Voor dezelfde woning wordt dan minder betaald dan nu. Voordat prijzen dalen, stijgen ze vaak eerst nog licht. Dat heeft de afgelopen maanden dan ook plaatsgevonden.

Een aantal aspecten zijn nog altijd van invloed op de woningmarkt, zoals de hoge hypotheekrente, de energiecrisis en de economische vooruitzichten. Deze zorgen voor een daling van vraag naar koophuizen. Er ontstaat dus meer aanbod dan vraag en dat zorgt voor een prijsdaling.

Eerst een stijging, dan een daling

Zoals eerder benoemd zijn de huizenprijzen eerst nog licht gestegen, voordat ze dalen. De verwachting is dat de kapitaalmarktrente – en daarmee de hypotheekrente – langer hoog blijft. Dat maakt koopwoningen minder aantrekkelijk, voor zowel starters, doorstromers en beleggers.

Reden voor zorgen?

Dat de huizenprijzen gaan dalen doet vermoeden dat we teruggaan naar de situatie van 2008, waarbij veel huizen ‘onder water’ kwamen te staan en bewoners minder voor hun huis kregen dan ze ervoor hadden betaald. Hoe ernstig het wordt, zal de toekomst ons leren.