Nadelen van ontbindende voorwaarden bij verkoop

Heeft u wel eens eerder een huis verkocht? Dan weet u hoe onzeker de eerste weken na het tekenen van het koopcontract zijn. Er kan namelijk nog van alles gebeuren waardoor de verkoop van uw huis tóch niet doorgaat. Dat komt door de ontbindende voorwaarden die nagenoeg altijd in een koopcontract worden opgenomen. Garant Vastgoed zet de verschillende soorten ontbindende voorwaarden én de nadelen voor u op een rijtje. 

  • Voorbehoud van financiering. Meestal wil de koper ruim de tijd hebben – tot wel zes weken! – om de financiering rond te krijgen. Lukt dat niet? Dan kan de koper kosteloos van het contract af en kunt u weer helemaal opnieuw beginnen met de verkoop. 
  • Bouwkundige keuring. Soms willen kopers uw woning bouwkundig laten keuren en bij een bepaald bedrag aan verwachte onderhoudskosten de koop ontbinden. Begrijpelijk vanuit de kopers gezien, maar het kan u een flinke domper opleveren. 
  • Nationale Hypotheek Garantie. Bij woningen tot € 245.000 kunnen kopers Nationale Hypotheek Garantie aanvragen. Soms wordt de ontbindende voorwaarde opgenomen dat de koop kan worden ontbonden, wanneer het niet mogelijk blijkt om een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie aan te gaan. 
  • Vergunning gemeente. Wanneer de koper ingrijpende verbouwingen of uitbreiding van de woning van plan is, is daarvoor vaak een vergunning van de gemeente nodig. In een koopcontract kan een ontbindende voorwaarde worden opgenomen waarin staat dat de koop niet doorgaat, wanneer de vergunning niet wordt toegekend. Zuur, want u heeft zelf niet om de bouwvergunning gevraagd, maar wordt wél gedupeerd wanneer die vergunning er niet komt. 
  • No-risk clausule. Een koper kan in de ontbindende voorwaarden opnemen dat de koop wordt ontbonden wanneer hij of zij de eigen woning niet binnen een bepaalde periode verkocht krijgt. Begrijpelijk dat de koper dubbele lasten wil voorkomen – maar u zit uiteindelijk óók met een onverkocht huis na weken van onzekerheid.

Verkoop zonder ontbindende voorwaarden

Gelukkig kan het ook anders. Bij Garant Vastgoed kopen we woningen zónder ontbindende voorwaarden. Wanneer het koopcontract getekend is, heeft u dus meteen 100% zekerheid over de verkoop van uw woning. Wel zo prettig! Lees meer over onze werkwijze of vraag meteen een eerste bod aan. 

Ook interessant voor u