Over de huizenmarkt

Drie nadelen van tijdelijke verhuur

Zit u met een onverkocht huis, dan kunt u kiezen om het pand te verhuren. Maar zowel vast als tijdelijk verhuren brengt nadelen met zich mee. Lees hier waar u als tijdelijke verhuurder rekening mee moet houden.

Nadelen van tijdelijek verhuur

Bij de normale verhuur van een woning zijn er zaken waar u als verhuurder rekening mee moet houden, zoals huurbescherming. Door de bescherming kunnen huurder niet zomaar op straat gezet worden. Daarom kan het gunstiger zijn om te kiezen voor tijdelijke verhuur. Maar ook tijdelijke verhuur kent nadelen. Houd daarom met de volgende drie punten rekening:

  • Invloed van gemeente

Om uw woning tijdelijk te kunnen verhuren heeft u een vergunning nodig van de gemeente. In sommige gemeenten kost u dat een schappelijke 75 euro, maar in andere plekken kunnen de kosten oplopen tot wel 300 euro. De eisen voor zo’n vergunning lopen ook erg uiteen. Het kan zelfs voorkomen dat een gemeenteambtenaar willekeurig bepaalt of de vraagprijs de juiste hoogte heeft. Ook hebben banken een vinger in de pap en moeten toestemming geven voor tijdelijke verhuur. Maar in de meeste gevallen keuren ze het goed om een woning tijdelijk te verhuren.

  • Hypotheekrente

Een ander nadeel aan het tijdelijk verhuren van uw woning is, dat door tijdelijk verhuren de hypotheekrenteaftrek komt te vervallen. Uw woning verplaats van box 1 naar box 3, wat betekent dat de waarde onder sparen en beleggen komt te vallen. U moet over het saldo van de woningwaarde en hypotheekschuld 1,2 procent vermogensrendementsheffing betalen. Dat zijn kosten die flink op kunnen komen. Hierbij houdt u wel rekening met vrijstelling.

  • Niet-betalende huurders

Tot slot loopt u het risico dat een huurder niet betaalt . Wanneer u tijdelijk verhuurt is de kans op wanbetaling groter dan bij vaste huurders. Ook is de kans op schade aanzienlijk groter. Om dit te voorkomen kunt u bij tijdelijke huurders vragen om een garantie in de vorm van een borgsom. Ook kunt u de staat van de woning op papier vaststellen, om zo bewijs te hebben wanneer u het geld niet krijgt.

Geen risico

Als tijdelijke verhuurder hebt u op juridisch gebied vaak een poot om op te staan. De overeenkomsten in het tijdelijke huurcontract geeft zowel de huurder als verhuurder weinig ondersteuning. In plaats daarvan kunt u er beter voor kiezen om het huurproces te vermijden en uw woning te verkopen. Maak daarvoor gebruik van een woningopkoper. Garant-Vastgoed biedt u de zekerheid van een verkochte woning, waar dan ook in Nederland. Ook bent u 100% zeker dat de koop doorgaat en binnen een week kunt u al bij de notaris zitten. Start vandaag nog en vul het aanvraagformulier in op de website.