Komt er een einde aan de gekte op de woningmarkt?

In oktober 2021 stond de gemiddelde rente voor een hypotheek met een rentevaste periode van 20 jaar nog op 1.8%. Nu, iets meer dan een half jaar later is de rente ruim verdubbeld. Betekent dit dat er een einde aan de gekte op de woningmarkt zal komen?

Rust op de woningmarkt

De stijging van de rentes zorgt ervoor dat de woningmarkt afkoelt. De reacties op woningen die te koop staan nemen af. De prijzen dalen uiteindelijk ook. Verkopers wachten het liefst tot het echt niet meer anders kan tot ze hun prijzen lager leggen. De huidige woningmarkt is dus voor starters heel lastig, doordat de rente stijgt, maar de prijzen nog altijd veel te hoog liggen. Zij kopen dus steeds minder voor het bedrag dat zij kunnen lenen, doordat een groter deel van de maandlast richting de rente gaat.

Verandering op de markt

Aan het begin van het jaar begonnen makelaars al een kentering in de markt op te merken. Zij zagen kopers terughoudender worden, door de stijgende prijzen en de soms te hoge overbiedingen. Ook zagen zij veel zoekenden zich terugtrekken vanwege de vele teleurstellingen. Per huis op de markt zien we het aantal bezichtigingen en biedingen minder worden. De vaste lasten worden namelijk te hoog, want meer rente betekent een hogere maandlast, waardoor er minder ruimte is om nog te kunnen overbieden of mensen gaan in een andere prijsklasse kopen.

Prijzen gaan dalen

Dat prijzen gaan dalen, daar willen huizenverkopers nog niet aan. Zij verwachten nog altijd de vraagprijs met daarbovenop een flinke overbieding te ontvangen voor hun woning. Toch wijzen de indicatoren uit de markt aan dat de prijzen gaan dalen, want wanneer er geen bezichtigingen komen zal je de prijs wel moeten verlagen. 

Verwachtingen op de woningmarkt

De termijn waarop de huizenprijzen hard gaan dalen is moeilijk te voorspellen. Een belangrijke graadmeter in deze verwachting is de rentepercentages en laat deze nu net niet te voorspellen zijn. Niemand had drie maanden geleden verwacht dat de rentepercentages zouden verdubbelen. Verkopers verwachten nog altijd de hoofdprijs te ontvangen en verwachten ook dat het huis binnen no-time verkocht zal zijn. Ze zullen uiteindelijk toch rekening moeten gaan houden met andere scenario’s.