Huis uit erfenis verkopen

Huis uit erfenis verkopen

Heeft u een huis geërfd? Bijvoorbeeld van uw ouders? Dan heeft u aardig wat knopen door te hakken. Bijvoorbeeld of u zelf in de woning wilt gaan wonen of dat u de woning wilt verkopen. We leggen u hieronder de diverse scenario’s uit.

Zelf in het huis gaan wonen
Wellicht wilt u de woning niet verkopen en wilt u zelf in het huis gaan wonen. Wanneer er verder geen andere erfgenamen zijn, gaat dat vrij gemakkelijk. Zijn die er wel – bijvoorbeeld uw broers of zusters – dan zult u hen uit moeten kopen tegen een reële prijs. Een taxatie is daarvoor noodzakelijk. Kunt u uw broers of zussen niet met uw eigen middelen uitkopen, dan kunt u hiervoor een lening afsluiten. Wanneer u zelf het huis overneemt, hoeft u geen overdrachtsbelasting te betalen, maar wel erfbelasting. Deze wordt gebaseerd op de WOZ-waarde van het huis. Overigens moet u binnen acht maanden na de overlijdensdatum aangifte voor de erfbelasting hebben gedaan én deze betaald hebben. Op de erfbelasting gelden een aantal vrijstellingen, afhankelijk van uw relatie tot de overledene.

Het huis verkopen
Wanneer u een huis erft en het verkoopt, is het raadzaam dat binnen acht maanden te doen. U voorkomt dan immers dat u erfbelasting betaalt over een vermogen dat nog 'in stenen zit' – en dat u dus nog niet in handen hebt. Dat bedrag kan flink oplopen, dus is het zaak om de woning zo snel mogelijk te verkopen.

Geërfde woning snel verkopen
Wilt u geen acht maanden wachten, of begint de tijd te dringen en heeft u uw geërfde woning nog niet kunnen verkopen? Dan biedt Garant Vastgoed uitkomst. Het werkt heel simpel: u biedt de woning bij ons aan en binnen twee werkdagen geven wij u onze richtprijs door. Kunt u zich daarin vinden, dan taxeert een beëdigd taxateur de waarde van de woning. Vervolgens doen wij u een definitief bod zonder ontbindende voorwaarden. Bent u het daarmee eens, dan heeft u gegarandeerd uw woning verkocht en spreken we een overdrachtsdatum af. Gemakkelijker kan het niet.

 

Bied uw woning aan

Wilt u weten hoeveel wij zouden bieden voor de woning die u heeft geërfd? Vul dan het formulier in en wij nemen snel contact met u op!

Bronnen: Vereniging Eigen Huis en Notaris.nl

Meer weten over de mogelijkheden?

In 5 stappen uw woning verkopen

 • Meld uw
  woning aan

  Vrijblijvend én kosteloos meldt u uw woning aan bij Garant Vastgoed.

 • Binnen 48 uur weet u of wij interesse hebben

  Na ontvangst van deze gegevens ontvangt u binnen twee werkdagen een reactie of direct een bod.

 • Inplannen van een bezichtiging

  Komt dit bod tegemoet aan uw verwachtingen, dan maken wij graag een afspraak voor een bezichtiging.

 • Definitief bod

  Na de bezichtiging volgt het definitieve bod. Gaat u hiermee akkoord, dan spreken wij een opleveringsdatum met u af.

 • Officiële koopakte

  Aan de hand van deze afspraken ontvangt u een officiële koopakte. Op de afgesproken opleveringsdatum gaan wij naar de notaris en krijgt u na het tekenen van de leveringsakte de afgesproken netto koopsom.

 • Gefeliciteerd! Uw
  huis is verkocht.