De woningmarkt is aan het afkoelen

Nadat de cijfers al veranderden in het eerste kwartaal van dit jaar, is de verwachting dat er een verdere afkoeling van de woningmarkt zal gaan plaatsvinden.

Dat de woningmarkt aan het afkoelen is zien we onder andere aan het toegenomen aanbod, maar ook aan het aantal verkopen dat terugloopt. De betaalbaarheid van een huis is daardoor echter niet beter geworden. Door de hoge rente en de prijzen die – met uitzondering van begin dit jaar – flink zijn gestegen, staat deze onder druk.

Het aantal bezichtigingen dat plaatsvindt bij een te koop staande woning neemt al sinds begin dit jaar af. Gemiddeld vonden er in het tweede kwartaal van 2021 13,1 bezichtigingen per woning plaats. Nu zijn dat er slechts 7,8. Ook het aantal biedingen per woning loopt terug. Vorig jaar waren dat er gemiddeld 6 per woning, nu gemiddeld 4,6.

Nog een belangrijk stukje informatie: het aantal overbiedingen daalt. Ook het bedrag waarmee wordt overboden is over het algemeen genomen lager. Het verschil met de vraagprijs is dan dus kleiner.

Einde in zicht

Het einde van de grote gekte op de woningmarkt lijkt voorbij te zijn. De cijfers die we zien bevestigen het gevoel dat er heerst over afkoeling van de woningmarkt.

Door doorstromers wordt steeds vaker een stapje terug gezet. De noodzaak tot verhuizing is bij hen het minst groot. Ook de lage rente is geen drijfveer meer, omdat de rente al maanden flink stijgt. Niet alleen huizenkopers zijn hierdoor terughoudender, maar ook de beleggers zijn minder actief.

In paniek

Huizenverkopers zien ook een verandering plaatsvinden op de woningmarkt. Hun huizen verkopen namelijk minder snel en dat zorgt voor paniek van verkopers. Een patroon waarin een huis pas een aantal maanden voor de verhuizing te koop komt is de afgelopen jaren ontstaan. De gedachte dat een huis binnen een paar weken verkocht is zorgt voor deze ontwikkeling. Maar nu het niet meer zo snel gaat, zijn er bezorgde verkopers die bang zijn dat hun huis niet snel genoeg verkocht zal worden. Ook de prijs waarvoor het huis verkocht gaat worden is moeilijk in te schatten. Doordat de overbiedingen stagneren is moeilijk te bepalen wat de verwachte overwaarde zal zijn. Het kopen van een nieuwe woning wordt hierdoor ook bemoeilijkt, omdat verkopers de overwaarde vaak in willen zetten in de aankoop van hun nieuwe woning.