Gemiddelde hypotheekbedrag flink gedaald

In het laatste kwartaal van 2022 sloten huizenkopers lagere hypotheken af. Waar in het laatste kwartaal van 2021 de gemiddelde hypotheek nog op 335.000 euro lag, is dat nu 298.000 euro. Dat is dus zo’n 11% lager! Voor het eerst in drie jaar ligt het gemiddelde hypotheekbedrag op onder de drie ton.

De gekte op de huizenmarkt lijkt daarmee over zijn piek heen te zijn. Na een jarenlange stijging van de huizenprijzen koelt de markt nu af en daalt dus ook het gemiddelde hypotheekbedrag. 

Stijgende rente

De stijgende hypotheekrente heeft hier absoluut mee te maken. Men kan minder lenen voor de aankoop van een woning door de stijging van de maandlasten als gevolg van de gestegen hypotheekrente. Ook de hoge inflatie, waardoor mensen voorzichtiger worden is deels de oorzaak het gedaalde gemiddelde hypotheekbedrag.

Positief nieuws voor jonge huizenkopers

De jongere huizenkopers hebben door de dalende huizenprijzen weer meer kans op de woningmarkt. Woningen staan langer te koop, er is meer aanbod en de prijzen liggen lager. Ook is er minder concurrentie van doorstromers en beleggers.

Of dat ook direct betekent dat het voor de jongeren makkelijker is om een woning te kopen is niet zeker. Er is wel meer aanbod, maar door de gestegen rentes kunnen de jonge huizenkopers ook minder lenen.

Niet iedere starter

De financiële situatie van een starter is van grote invloed op hoe makkelijk zij een woning kunnen kopen. Starters die goed verdienen, al veel hebben kunnen sparen of ouders hebben die ze financieel steunen kunnen makkelijker een woning kopen dan de starters die niet in deze groep vallen. Het is dus niet per definitie zo dat alle starters nu betere kansen hebben om toe te treden tot de woningmarkt.