Je kiest als consument voor zekerheid

Deze blog is geschreven door Mark Faasse.
Hij schrijft regelmatig op een verhelderende manier over zijn visie op de woningmarkt.

Audi Adieu

Een van de bezuinigingen in het nieuwe jaar is verandering van auto. Ik heb afscheid genomen van mijn Audi, een populair merk in vastgoedkringen. 
Er komt een nieuwe Europese middenklasser voor in de plaats, met een cataloguswaarde van ongeveer de helft.  Deze past meer in het hedendaagse financiële plaatje.
 
Mijn Audi A6 is een heerlijke auto om in te rijden, zeer veilig (4-wielaandrijving) en je hebt het gevoel dat alles van zelf gaat. Toch viel het niet mee om hem in te ruilen. Ik had zelf even geprobeerd om hem te verkopen via een internetsite, maar dat leverde totaal geen reactie op. Dus moest ik wel akkoord gaan met de zeer lage inruilprijs van de garage. Ik kreeg te horen dat de stoelen niet met leer bekleed waren en er geen standaard navigatiesysteem aanwezig was. Ja, maar ik heb wel winterbanden en extra 19 inch velgen met brede pantoffels.                

Denk nu niet, wat zielig van die makelaar. Mijn vorige A6 werd gestolen. ’s Nachts drong men binnen om de sleutels op te halen. Na deze ervaring had ik besloten om geen dikke auto meer te kopen, omdat het niet prettig is als anderen achter je eigendommen aanzitten. Toen had ik de nieuwe A6 echter al besteld en die wilde ik niet annuleren.                  

Wat in de autobranche gewoon is, zou ook in onze branche makkelijker moeten kunnen, je oude huis inruilen. Je gaat toch op een gegeven moment akkoord met een lagere prijs, vanwege de voordelen die de nieuwe aanschaf oplevert.  Net als bij een auto wordt de aankoop voor een groot deel gedreven door emotie in plaats van ratio. Veel huiseigenaren hebben door de vroegere lage aanschafprijs voldoende financiële ruimte om akkoord te gaan met een lage inruilprijs. Als dat op een betere manier gefaciliteerd zou worden, voorspel ik meer transacties. Je kiest als consument voor zekerheid en hebt daar geld voor over. 

Mark Faasse