Ontwikkelingen op de woningmarkt

De afgelopen jaren zijn gemakkelijke jaren geweest voor huizenverkopers, echter is er nu een serieuze trendbreuk. De huizenverkoper krapt zich wel even achter de oren, want de woningmarkt lijkt te bekoelen.

De trend verandert

We zien dat de trend waarin huizenprijzen al jarenlang stijgen doorbroken is. De huizenprijzen liggen namelijk een aantal procenten lager dan eind 2021. Dit noemen we een trendbreuk. Daarentegen zien we ook dat de hypotheekrente flink gestegen is sinds vorig jaar. Doordat huizenkopers minder kunnen lenen, komen de prijzen van koopwoningen onder druk te staan.

Vraag blijft, aanbod veranderd

De vraag naar een woning blijft. Het aantal keuzemogelijkheden voor woningkopers neemt weer toe. En voor de huizenverkopers betekent dit het tegenovergestelde nu de koper weer meer keuzes krijgt. De huizenverkoper zal weer moeten gaan concurreren met andere verkopers van woningen. En concurrentie betekent nou eenmaal, dat je niet meer zo makkelijk je huis verkoopt. De koper heeft namelijk alternatieven voorhanden. Dit heeft uiteraard zijn invloed op de verkoopprijzen. Die komen zo vanzelf onder druk te staan.