Sterkste daling in huizenprijzen sinds 2013

In November van 2022 zijn de huizenprijzen verder gedaald en ook harder dan de maanden daarvoor. In één maand daalde de waarde van koophuizen met 1 procent ten opzichte van de maand oktober. Sinds 2013 daalde de huizenprijzen niet meer zo hard in één maand tijd.

Sterker nog, sinds 2013 zien we een stijging van de woningprijzen, tot afgelopen zomer. Toen vond er een omslag plaats en sindsdien zijn de huizenprijzen al maanden op rij gedaald.

Hoe die omslag komt? Geld lenen voor een woning is duurder geworden door een hogere hypotheekrente en het vertrouwen van consumenten in de economie en de eigen financiële situatie is al maanden uitzonderlijk laag.

CBS vs. NVM

 De makelaarsvereniging NVM zag al eerder dat de huizenprijzen in een dalende lijn zaten. Volgens hen gingen de huizenprijzen in het derde kwartaal van 2022 met 5,8% omlaag ten opzichte van het kwartaal daarvoor. Het CBS komt met andere cijfers. De reden voor dit verschil zit hem in het volgende: het CBS rekent met de prijzen van het moment van de overdracht van het huis. De NVM rekent met de prijzen op het moment van de koopovereenkomst, wat vaak al snel zo’n twee á drie maanden voor de overdracht gebeurt. De CBS-cijfers lopen daarom altijd achter op die van de NVM.