Erfenis met woning aanvaarden of niet

Erfenis met woning aanvaarden of niet

Erfenis verwerpen

U kunt een erfenis bijvoorbeeld weigeren. Dit heet verwerpen. U bent dan niet verantwoordelijk voor de nalatenschap en niet betrokken bij de afwikkeling ervan. Houd er wel rekening mee dat helemaal niets krijgt. Zelfs een fotoboek of de trouwringen van uw ouders mag u niet meenemen.

Erfenis zuiver aanvaarden
Als u een erfenis zuiver aanvaardt, krijgt u alle goederen en schulden van de overleden persoon. U kunt hiervoor een verklaring van zuivere aanvaarding afleggen bij de rechtbank, maar dat hoeft niet. Het verkopen van bijvoorbeeld de woning van de overledene, of het betalen van openstaande rekeningen, is volgens de wet een bevestiging dat u de erfenis zuiver aanvaardt. U heeft dan recht op alle bezittingen van de overledene, maar u bent ook verantwoordelijk voor de schulden – bijvoorbeeld de hypotheek, wanneer die niet door een overlijdensrisicoverzekering is afgedekt.

Erfenis beneficiair aanvaarden
Als u de erfenis beneficiair aanvaardt bent u niet aansprakelijk als er schulden zijn. Ook niet als u vermogen heeft. Dit heet ook wel: aanvaarden onder het voorrecht van boedelbeschrijving. Maar u mag ook niets van de bezittingen hebben totdat zeker is dat alle schulden zijn betaald. Minderjarigen moeten een erfenis altijd beneficiair aanvaarden.

Huis verkopen uit erfenis
Heeft u de erfenis eenmaal aanvaard, al dan niet benificiair, dan zult u in de meeste gevallen de woning willen verkopen. Niet alleen om de hypotheekschuld of andere schulden af te lossen, maar ook om de erfbelasting te kunnen betalen. Dat wordt immers lastig wanneer de erfenis ‘in stenen’ zit. Zit u niet te wachten op talloze bezichtigingen en wilt u de verkoop van het geërfde huis snel afwikkelen? Dan kan woningopkoper Garant-Vastgoed u daarbij helpen. Wij kopen de woning op zonder voorbehoud van financiering. Daardoor heeft u snel zekerheid en kunt u snel van uw woning af zijn. Meer weten? Neem contact op of meld de woning meteen vrijblijvend aan. Binnen twee werkdagen ontvangt u een eerste indicatie van de prijs van de woning.

In 5 stappen uw woning verkopen

 • Woning aanmelden

  Vrijblijvend én kosteloos meldt u uw woning aan.
 • Binnen 48 uur
  een reactie

  Binnen twee werkdagen een reactie of direct een bod.
 • Inplannen van
  een bezichtiging

  Komt ons bod overeen? Dan plannen we een afspraak in.
 • Definitief bod

  Na de bezichtiging volgt het definitieve bod.
 • Officiële koopakte

  U ontvangt een officiële koopakte.
 • Gefeliciteerd! Uw
  huis is verkocht.