Executieverkoop voorkomen

Executieverkoop voorkomen

Wanneer u uw hypotheek langer tijd niet heeft kunnen betalen door bijvoorbeeld werkloosheid, faillissement of een relatiebreuk, loopt u het risico dat uw hypotheekverstrekker uw woning verkoopt via een executieverkoop. De hypotheekverstrekker zal dit doen wanneer hij geen vertrouwen meer heeft in uw financiële draagkracht. Conform artikel 3:268 BW is de hypotheekverstrekker bevoegd uw huis in het openbaar te verkopen, wanneer u in verzuim bent gebleven met betalen. De hypotheekverstrekker in beginsel zelf bepalen of en wanneer hij overgaat tot een executieverkoop. Wat kunt u verwachten bij een executieverkoop? En hoe voorkomt u dat?

Opbrengst executieverkoop
Bij een executieverkoop bieden vaak partijen mee die alleen de buitenkant van uw woning hebben gezien, of uw woning zelfs helemaal niet hebben gezien. Deze partijen houden rekening met allerlei kosten om tot een waardebepaling van uw woning te komen. Zo zijn er overdrachtsbelasting, executieveilingkosten, incassokosten, makelaarskosten, notariskosten en kosten om de woning weer verkoopklaar te maken. Dit alles maakt dat woningen bij een executieverkoop vaak tegen lage tarieven verkocht, tot wel 35% onder de marktwaarde.

Restschuld na executieverkoop
Is uw huis dus € 100.000 waard, dan zal dit in een executieveiling meestal niet meer dan € 65.000 opbrengen. Is uw hypotheek ook € 100.000, dan heeft u restschuld van € 35.000 – die het voor u zo goed als onmogelijk maakt om een ander huis te kopen. Zelfs huren kan lastig worden.

Voorkom een executieverkoop
U ziet: een executieveiling zorgt voor veel ellende. Dit wilt u uiteraard voorkomen. Daarom is het zaak uw woning snel te verkopen voor een goede prijs, wanneer u om wat voor reden dan ook betalingsproblemen krijgt. Garant Vastgoed kan u hierbij helpen. Wanneer u uw woning bij ons aanmeldt, krijgt u binnen twee werkdagen ons eerste bod. Is dit bod voor u acceptabel? Dan komt een onafhankelijke taxateur uw woning taxeren en doen wij u een definitief bod. Komen we tot een akkoord, dan is uw woning verkocht zonder ontbindende voorwaarden en kunnen we al snel bij de notaris zitten voor de overdracht. Zo kunt u weer verder met uw leven en voorkomt u problemen met een executieverkoop. Hieronder ziet u de vijf overzichtgeiljke stappen die we daarbij hanteren. Meer weten? Neem gerust contact op!