Waarom is een notaris verplicht?

Waarom is een notaris verplicht?

Wanneer u een huis koopt of verkoopt, hoort de notaris daar onlosmakelijk bij. Eigenlijk is dat in nagenoeg alle Europese landen zo. De notaris regelt als onafhankelijke derde alle juridische zaken rondom de overdracht. Zo weet u als verkoper zeker dat alles goed geregeld is.

U weet natuurlijk dat u naar de notaris moet voor het ondertekenen van de overdrachtsakte en – wanneer u een huis koopt – in de meeste gevallen een hypotheekakte. Maar wist u dat het mogelijk is om ook het koopcontract door de notaris te laten opstellen of te laten controleren?

Controleren

Vaak wordt het koopcontract door de verkopende makelaar opgesteld. Daar is ook niets mis mee. Maar in sommige gevallen kan het toch verstandig zijn om de notaris bij het opstellen of controleren van het koopcontract te betrekken. Hij zorgt ervoor dat u én de koper allebei genoeg juridische informatie hebben, zodat u precies weet waarover u afspraken maakt. Hierdoor voorkomt u dat u iets belangrijks vergeet te regelen. Zoals ontbindende voorwaarden of afspraken over dingen als bodemvervuiling.

Overdracht

In het koopcontract spreekt u in de meeste gevallen ook de datum van overdracht af. De notaris is de enige die de overdrachtsakte mag opstellen. Waar het inschakelen van de notaris bij het opstellen van het koopcontract vrijblijvend is, is het bij de overdracht wettelijk verplicht. U denkt misschien dat zo’n overdrachtsakte een standaarddocument is, waarbij alleen de namen en adressen steeds worden gewijzigd. Niets is echter minder waar. Een overdrachtsakte is maatwerk en voordat de akte kan worden opgesteld, moet een notaris heel wat onderzoek doen. Soms komen daarbij problemen aan de orde die eerst moeten worden opgelost, voordat de overdracht door kan gaan. Veelvoorkomende problemen die notarissen tegenkomen bij het onderzoek voorafgaand aan de overdracht zijn:

  • Een echtscheiding die niet goed is afgewikkeld, waardoor de handtekening van de ex-partner nodig is.
  • Het huis was onderdeel van de gemeenschap van goederen van een huwelijk en na het overlijden van één van de echtgenoten is het huis nooit officieel toebedeeld aan de achterblijvende echtgenoot.
  • Het huis is onderdeel van een nalatenschap en de erfgenaam die het huis wil verkopen, mag dat helemaal niet doen.
  • De gemeente heeft een voorkeursrecht; dat houdt in dat het huis eerst aan de gemeente moet worden aangeboden voordat het op de markt mag worden gebracht. 
  • Er zijn problemen met het huis of de grond.

Wie betaalt, bepaalt

De keuze van de notaris ligt in de meeste gevallen bij de kopende partij. Die betaalt immers ook de kosten koper en wie betaalt, bepaalt. Toch kan het gebeuren dat u als verkopende partij notariskosten maakt bij de verkoop van een huis. Bijvoorbeeld wanneer één van bovenstaande problemen, zoals het toebedelen van het huis na het overlijden van een echtgenoot, moet worden opgelost. Maar ook als u de hypotheek wilt laten schrappen uit het hypotheekregister, wanneer door de verkoop van uw huis de hypotheek is afgelost. Omdat notaristarieven vrij zijn, kan het lonen om bij meerdere notarissen offertes op te vragen. Prijzen vergelijken kan bijvoorbeeld via websites als www.degoedkoopstenotaris.nl.

Huis verkopen via Garant-Vastgoed

U ziet: de notaris doet meer dan u misschien op het eerste gezicht zou denken. Wanneer u uw woning verkoopt aan Garant-Vastgoed, heeft u zelf de keuze: u kunt het koopcontract door Garant-Vastgoed of door de notaris te laten opstellen. U betaalt uiteraard ook geen notariskosten bij de overdracht, want net als bij iedere woningverkoop komen alle kosten koper voor rekening van Garant-Vastgoed. Wilt u snel zekerheid over de verkoop van uw woning? Doe dan direct online een aanvraag bij Garant-Vastgoed.

In 5 stappen uw woning verkopen

  • Woning aanmelden

    Vrijblijvend én kosteloos meldt u uw woning aan.
  • Binnen 48 uur
    een reactie

    Binnen twee werkdagen een reactie of direct een bod.
  • Inplannen van
    een bezichtiging

    Komt ons bod overeen? Dan plannen we een afspraak in.
  • Definitief bod

    Na de bezichtiging volgt het definitieve bod.
  • Officiële koopakte

    U ontvangt een officiële koopakte.
  • Gefeliciteerd! Uw
    huis is verkocht.