Vijf onderhandeltips voor woningverkopers

Vijf onderhandeltips voor woningverkopers

Wilt u uw woning verkopen? Dan krijgt u te maken met onderhandelingen. In veel gevallen neemt uw makelaar deze onderhandelingen voor zijn of haar rekening, maar toch krijgt u er ook volop mee te maken. Lees onze vijf onderhandeltips en doe er uw voordeel mee!

Heeft u uw woning te koop staan, bijvoorbeeld via een makelaarskantoor of heeft u hem zelf te koop aangeboden? Geïnteresseerden kunnen uw woning bezichtigen en een bod uitbrengen. Reageert u op dit bod en doet u een tegenbod, dan bent u in onderhandeling met de kopende partij. Met deze tips staat u als verkopende partij sterk in deze onderhandelingen.

1. Bepaal uw onderhandelingsruimte

Wilt u uw woning verkopen voor minimaal € 250.000, dan is het verstandig om vooraf goed na te denken over de vraagprijs die u hanteert. Bepaal de onderhandelingsruimte. Niet alleen wat betreft de prijs, maar ook andere punten. Mag de kopende partij bijvoorbeeld de gordijnen overnemen of zitten deze bij de vraagprijs in? Zorg dat u deze punten vooraf al helder voor ogen heeft: zo gaat u krachtig de onderhandelingen in.

2. Ken de pluspunten van u woning

Wees u bewust van de pluspunten van uw woning: wat maakt uw huis aantrekkelijk voor de kopers? Die extra slaapkamer, die garage, die volledig gerenoveerde badkamer of die ruime tuin op het zuiden? Vergelijk uw woning hierbij met andere woningen in uw straat of buurt die te koop staan. Zorg dat u de pluspunten van úw woning voren naar achteren kent, zodat u deze kunt benoemen in onderhandelingen.

3. Ieder bod is een eindbod

Heeft u een bod ontvangen op uw woning, dan reageert u met een tegenbod. Zeg hierbij nooit en te nimmer dat dit een eerste tegenbod is of dat er ruimte is om te onderhandelen. Hiermee snijdt u zichzelf in de vingers, want de kopende partij zal hier zeker op teruggrijpen. Doet u stellig een goed tegenbod, dan is de kans groter dat de geïnteresseerde koper het bod in overweging zal nemen en hier serieus mee aan de slag gaat!

4. Zet de koper niet teveel onder druk

Onderhandelen kan soms een gemeen spel zijn waarbij partijen elkaar onder druk zetten. Let echter wel: zet een koper nooit teveel onder druk en zorg dat u beslissingen niet forceert. Wordt de koper gedwongen akkoord te gaan met een bod, dan houdt hij of zij hier vaak een negatief gevoel aan over en is de kans groter dat hij of zij zich terugtrekt. Bovendien geeft het u ook niet altijd die voldoening die u bij het verkopen van uw huis wilt voelen.

5. Respecteer elkaar

Tot slot: de potentiële koper is geïnteresseerd in uw woning en u wilt uw huis zo snel mogelijk verkopen. Omdat jullie allebei afhankelijk zijn van elkaar, is het verstandig om elkaar met respect te behandelen. De gunfactor is namelijk heel belangrijk. Bent u vriendelijk en toegankelijk, dan zal de koper de onderhandelingen minder hard ingaan. Zo gaat u sneller door de onderhandelingen en komt u gemakkelijker tot een afspraak waar beide partijen tevreden mee zijn!

Huis verkopen via Garant Vastgoed

Wilt u uw huis verkopen zonder dat u zich druk hoeft te maken over onderhandelingen? Bied uw huis dan aan bij Garant Vastgoed! Het principe is simpel: op onze site meldt u uw huis vrijblijvend bij ons aan. Binnen 48 uur geven wij u een globaal bod. Klinkt dit goed, dan komen wij langs om uw woning te laten taxeren door een onafhankelijke taxateur. Daarna doen wij een definitief bod, worden de opleveringsvoorwaarden opgesteld en het koopcontract opgemaakt. Zo snel kan uw woning verkocht zijn.

In 5 stappen uw woning verkopen

  • Woning aanmelden

    Vrijblijvend én kosteloos meldt u uw woning aan.
  • Binnen 48 uur
    een reactie

    Binnen twee werkdagen een reactie of direct een bod.
  • Inplannen van
    een bezichtiging

    Komt ons bod overeen? Dan plannen we een afspraak in.
  • Definitief bod

    Na de bezichtiging volgt het definitieve bod.
  • Officiële koopakte

    U ontvangt een officiële koopakte.
  • Gefeliciteerd! Uw
    huis is verkocht.